torstai 16. helmikuuta 2012

Hienoja kokemuksia jään ja pleksin parissa

Viime viikolla kokeilimme taidekoululaisten kanssa jäälle maalaamista.  Idean siihen sain jostain kirjasta. En muista mistä, koska talven aikana on tullut selailtua useampaakin kuvaamataidon opasta ja taidekirjaa.
Jäädytin vettä koulun keittiöstä saamissani mustissa laatikoissa (koko noin 25x 33 cm). Vaikka pakkasta oli paljonkin, kesti läpijäätyminen yllättävän kauan.
Käytimme maalaamiseen pullovärejä. Akryylivärejäkin voisi käyttää. Vanhemmat taidekoululaiset maalasivat ulkona, mutta nuoremmat taiteilivat sisällä.  Ulkona oli sen verran kylmää, että tarvittiin kunnon ulkovaatteet.
Työn aihe oli vapaa. Toisille aiheen keksiminen oli helppoa, toisille vähän vaikeampaa. Lumiukot, mäenlaskijat, maisemat, iloinen aurinko, omenapuu ja sen hedelmät tuli ikuistettua jään pintaan. Maalaaminen sujui hyvin. Ainoa vaikeus oli, että maali jäätyi pensseliin. Siitä selvittiin pesemällä pensseli kuumalla vedellä.
Jäämaalaukset ovat nyt olleet toista viikkoa esillä Jukolan taideopetustilan edessä lumihangessa. Vaikka useampana päivänä olen saanut puhdistaa jäälaatat lumesta, maalausten värit ovat pysyneet hyvin.
Kuvia jäätauluista voit käydä katsomassa opiston facebook sivulta. https://www.facebook.com/#!/someronkansalaisopisto

Näkymättömät kuvat näkyväksi seinälle
Tammikuussa Anssi Kasitonnin näyttelyssä näimme pleksitauluja, joihin oli kaiverrettu kuvia ja lauseita. Pleksissä näkyi hentoja viivoja, jotka muodostivat aivan selvän kuvan seinälle, kun kohdevalo osui siihen. Pleksi oli asetettu noin sentin päähän seinästä.
Tekniikka tuntui niin kiehtovalta, että Kuvataide ja taideteollisuus tutuksi -kurssilaiset halusivat sitä kokeilla. Kuva piirrettiin ensin pleksiä suojaavalle muoville ja kaiverrettiin linoleikkausveitsellä. Jonkin verran voimaa tarvittiin tässä työvaiheessa.
Työt onnistuivat hyvin. Kuului ilahtuneita huudahduksia, kun katselimme aikaansaannoksia. Pleksitauluihin oli kaiverrettu voikukan hahtuvia, lintuja, kaloja, lasipulloja, aurinkopullo, maljakoita jne. Yhdessä pohdimme jo, miten työt saadaan edustavasti esille opiston kevätnäyttelyyn.