tiistai 20. maaliskuuta 2012

Feresiä ompelemaan

Yhden ruokapöytäkeskustelun seurauksena opiston työntekijät alkoivat pohtia löytyisikö somerolaisia, jotka olisivat kiinnostuneita ompelemaan karjalaisen naisen kansanpuvun eli feresin. Otin yhteyttä Someron Karjalaseuran puheenjohtajaan Riitta Lehtiseen ja hän kertoi kurssista seuransa johtokunnan kokouksessa. Kurssi sai siellä myönteistä suhtautumista ja muutama innostunut löytyi heti myös kudontapiiristä.

Yhtenä innostuksena kurssin järjestämiseen on myös se, että Somerolle asutettiin sodan jälkeen kaksituhatta karjalaista ja tulevana kesänä heinäkuussa täällä järjestetään Evakkovaellus. Vaellukseen osanottajien toivotaan pukeutuvan evakkoajan asuihin, mutta tapahtumaan voi tulla myös tämän päivän vaatteissa. Ehkä vaellukselle voisi pukeutua myös feresiin.
Mikä on feresi?
Feresi eli sarafaani on pikkukukallisesta tai yksivärisestä kankaasta ommeltu olkainhame. Malleja on kaksi suorasarafaani ja kiilasarafaani. Sen voi ommella oman mieltymyksensä mukaisesta joko puuvilla-, pellava- tai villakankaasta.  Hameen kanssa käytettävän paidan materiaaliksi sopii valkoinen puuvilla- tai puolipellavakangas. Paidan hihansuihin voi kiinnittää koristeeksi pitsiä. Samasta kankaasta voi ommella myös esiliinan. Pirtanauhaa tai solmeiltua nauhaa käytetään vyönä.
Pellavakankaasta ommeltu kiilasarafaani, jonka rekko on tehty punapoiminnalla.

Ilmoittaudu kurssille
Kurssi pidetään huhti-toukokuussa Kiiruun koulun tekstiililuokassa.  Kurssille voi ilmoittautua netissä tai soittamalla opiston toimistoon p. 044 779 1270. Info-tilaisuus on ti 10.4 klo 19 Jukolan taideopetustilassa. Silloin sovitaan kurssin kokoontumisajat ja tilataan kankaat. Neljän tunnin kurssikertoja on kuusi plus info kaksi tuntia.  Kurssimaksu on 24 euroa.
Lisätietoa ja kuvia feresistä löydät seuraavilta sivuilta: