maanantai 29. lokakuuta 2012

Asteri, Paula, Marketta, Helmi, Juhannusruusu, Tähti



Mitä nämä ovat?
Naisten etunimiä? Kukkia? Taivaankappaleita?
Niitäkin, mutta tällä kertaa ne ovat virkattujen mattojen nimiä.
Kuvassa olevat trikoosta tai ekokuteesta isolla virkkuukoukulla virkatut pyöreät matot ovat Terttilän kädentaidot -kurssin aikaansaannoksia.
 
- En millään malttanut lopettaa, kun alkuun pääsin.
- Vielä yks kierros ennen nukkumaanmenoa.
- Tulisko vielä yks kerros täst langast.
- Kyl tää vois olla viel isompi matto. Käynpä huomenna ostamassa lisää kudetta.
- Tää pieni pyöreämatto tulee vessaan.
Yllä olevat lausahdukset kertovat, miten innostuneita kurssilaiset olivat, kun virkkaus ja malli veivät mukanaan.  Pari vuotta sitten lankafirma lanseerasi ensimmäisen mallin ja sen jälkeen niitä on tullut lisää kuin sieniä sateella.
Työ valmistuu suht nopeasti, mutta toisaalta virkkaaminen käy kyllä käsille. Tähänkin ongelmaan netistä löytyi niksi: ohuet puuvillahanskat käteen ja niiden päälle kertakäyttöhanskat. Johan pysyy virkkuukoukku kädessä eikä tule hiertymiä.
Matonkuteesta voi myös virkata erikokoisia säilyttimiä: lankakerille, hedelmille, saunomistarvikkeille jne. Jos oikein ison korin tekee ja virkkaa siihen kahvat, se toimii myös puiden kantamiseen.
 


lauantai 20. lokakuuta 2012

Villasta lankaa


Opiston vanhat karstat otettiin esille ja rukista pyyhittiin pölyt, kun Vanhat käsityöt ja tekniikat tutuksi -kurssin osallistuja toi villaa ja halusi kokeilla kehruuta. Villa oli pitkää ja oikean karstaustekniikan löytäminen ei ollutkaan helppoa. Yhden karstan varsikin irtosi. Vanhat taidot kuitenkin palautuivat yhteistoimin mieliin ja saatiin muutama villalepere aikaiseksi.

Rukki veti liiankin hyvin ja kädet eivät oikein ehtineet venyttämään leperettä tarpeeksi nopeasti, joten lankaan tuli kovasti kierrettä. Rukin polkeminen ja sopivan kierteen löytyminen vaatii kyllä paljon harjoittelua.

Tänä vuonna on ilmestynyt Tuulia Salmelan Kehrääjän käsikirja, jossa perusteellisesti kerrotaan niin värttinällä kuin rukillakin kehräämisen perusasioista. Kirjasta löytyy neuvoja ja opastusta kaikenlaisiin langan kehruuseen ja rukkeihin liittyviin ongelmiin.
Ullan neulenetissä löytyy kirjan arviostelu. http://www.ullaneule.net/0212/artikkelit_kehraajankasikirja.html